Hermès komt met alternatief voor leer
Het voelt aan als een perzikhuidje en is toch ijzersterk. Onlangs maakte het Franse luxehuis Hermès bekend samen met MycoWorks uit Californië al drie jaar te werken aan een alternatief voor leer. Deze nazomer komt het op de markt, en wel als de zijkant van een tas.
Phil Ross, mede-oprichter van MycoWorks en kunstenaar, kweekt al sinds de jaren negentig mycelium voor zijn kunst. Mycelium is een natuurlijk product op basis van schimmeldraad. Samen met zijn team heeft hij dit proces zo ver ontwikkeld dat het in februari 2020 op de New York Fashion Week werd gepresenteerd als leervervanger. Het materiaal heet 'fijn mycelium', of 'Reishi' als geregistreerde merknaam.
Verfijning grondstof fijn mycelium bij Hermès
Hermès bruint het biotechmateriaal van MycoWorks in zijn eigen leerlooierijen. In de werkplaatsen van Hermès wordt het vervolgens tot in perfectie afgewerkt. Het verfijnde materiaal krijgt hier ook zijn eigen naam: Sylvania. Dit is zo robuust dat er handgrepen aan kunnen worden bevestigd. Die stevig blijven zitten, want tassenperfectionist Hermès zou nooit iets verkopen wat niet jarenlang perfect blijft functioneren.
Leer uit het lab wordt zo op een geheel nieuwe manier veredeld.
Het is een interessant alternatief voor dierenhuiden die niet uit de vleesindustrie komen, maar waar dieren speciaal voor worden gedood, zoals exotisch leer. Ook dat kan namelijk theoretisch gezien in het lab worden geproduceerd. En zijn we op een gegeven moment allemaal vegetariër of aan het kweekvlees, dan zal de behoefte aan lams-, kalfs- en koeienhuiden uit het lab alleen maar toenemen. Vooral omdat het veel minder energie kost om te produceren (groeit in het donker, minder waterverbruik). Bovendien hoeven er geen bossen te worden gekapt en gaat de CO2-uitstoot aanzienlijk omlaag.
Newsletter
Photo Credit: Hermès
Reacties