Haarwassen: zonder plastic
Haar wassen zonder plastic
Als ik bij Nadine Baier, senior vice president bij pr-bureau Karla Otto, op kantoor ben, probeert ze me niet aan een nieuwe handtas te krijgen. Nee, ze wil dat ik in het vervolg koud water met appelciderazijn over mijn hoofd giet. Het feit dat ze me ook nog overtuigt voortaan biologische haarzeep te gebruiken, komt vast door de voorbeeldige outfit die ze bij haar glanzende krullen draagt: een donkerblauwe rok van Aeance en een lamsvelblouson van Reed Krakoff. Adembenemend mooi!
Een jonge consument is misschien nog wel te porren voor zeep aan een stuk. Maar wie zich de papperige onderkant van die zeepstukken herinnert, die je tot in de jaren negentig op veel wastafel- en badranden aantrof, zal daar niet per se weer op willen overstappen. Weet je nog, die erin geduwde magneten? Maar ook hier heeft Nadine een oplossing voor…
Nadine heeft lange krullen. Dus als zij geen weekmakers nodig heeft, dan niemand! Haar truc: haarzeep met olijf-, kokos-, laurier- en amandel-, tarwekiemen- en rozemarijnolie. Geschikt voor een gevoelige hoofdhuid. Omdat zeep in hardwatergebieden tot zogenaamde ‘kalkzeep’ leidt (vergeleken met een shampoobar), moet hij met koud water worden uitgespoeld. Zo worden de haarschubben afgesloten en is het haar makkelijk te kammen. Conditioner heeft ze niet nodig.
Dat zette me aan het denken: kopen we al die conditioners en haarbehandelingen echt alleen maar om koud water te vermijden?
Haarwassen zonder plastic
Nadine mengt meestal twee eetlepels appelciderazijn in haar koudwaterspoeling, voor extra glans. In haar douche staan een grote waterkan en een mooie glazen fles voor de azijn. Op reis gaat er een klein flesje appelciderazijn mee. Ik ben heel benieuwd of je haar ervan naar azijn gaat ruiken. Nadine verzekert me dat de geur heel snel vervliegt.
Waarom haarzeep en geen vaste shampoo?
Een shampoobar is niets anders dan vloeibare shampoo waar het water uit is gehaald. In plaats van loog bevat het minstens één oppervlakteactieve stof. Wie net als Nadine een gevoelige hoofdhuid heeft, kent de uitdrogende en irriterende effecten van oppervlakteactieve stoffen, vooral de agressieve zoals natriumlaurylsulfaat en natriumlaurethsulfaat. Nadine kreeg met haar haarzeep zelfs een atopische dermatitis van de hoofdhuid onder controle. Maar het is wel even wennen. Het schuimt niet of nauwelijks en het voelt alsof er een zeepachtig laagje in je haar blijft zitten. Maar daar is de zure azijnspoeling voor! Na verloop van tijd verdwijnen alle siliconen van de conditioners uit je haar, en wordt het heerlijk los en vol.
Wat te doen tegen die papzeep op je doucheplankje?
Haarzeep en een shampoobar worden soms in een plastic netje verkocht, om onder de douche te drogen te hangen. Zo’n netje druist natuurlijk in tegen het idee van een plasticvrije badkamer en bracht online dan ook veel verontwaardiging teweeg.
Tip van Nadine: een zeepbakje van diatomeeënaarde. Dit bergmeel, gemaakt van de schelpen van fossiele diatomeeën, neemt het vocht uit de zeep snel en volledig op. Zo’n bakje is bijvoorbeeld te koop bij Manufactum. Niet goedkoop, maar wel duurzaam.
This article was first published on Modepilot.de >>>
Newsletter
Photo Credit: Aence
Reacties